diumenge, 13 d’octubre del 2024

Diumenge XXVII durant l’any / B. Santa Maria a La Jonquera

 

Diumenge XXVII durant l’any / B

Parròquia de Santa Maria a La Jonquera

Diumenge 13 d’octubre de 2024

Sa 7,7-11; Salm 89,12-13.14-15.16-17; He 4,12-13 i Mc 10,17-30

 

Aquell home que corregué per agenollar-se als peus de Jesús sabia ben bé que diuen els manaments de la llei de Déu, sabia que no tenia que matar, ni robar béns o les dones dels altres, ni declarar en fals, ni cometre frau i que li calia honorar al pare i a la mare. Sembla però que amb això no en tenia prou, que volia fer un pas més. Jesús el mira amb afecte i respon a la seva demanda, però la resposta no li plau a aquell jove, ans al contrari la resposta de Jesús el contraria i marxa tot trist, malgrat ser molt ric. Escoltem sovint que els diners no donen la felicitat, però hi afegim ben aviat que malgrat no donar-la hi ajuden, que les penes amb pa són menys penes. És cert que ens calen uns recursos per a poder viure, cert també que tenim el dret i el deure a obtenir-los i també de fer que els qui avui per avui no els tenen, els puguin tenir. Però hi ha riqueses que no es poden comprar amb diners, de fet hi ha riqueses de les que els diners ens hi allunyen, de manera especial quan posem els béns materials com a centre de tot.

El llibre de la Saviesa ens ha dit que l’enteniment i l’esperit de saviesa és preferible a ceptres i a trons, que al seu costat la riquesa no és sinó un gra de sorra o simple fang. Ens ha dit també la carta als cristians hebreus que la paraula de Déu és més eficaç que qualsevol arma, perquè arriba a destriar l’ànima, les intencions i els pensaments del cor. Davant de Déu no hi compten ni els títols, ni les riqueses; davant de Déu el que vertaderament compta és la riquesa del cor, perquè com escrivia sant Joan de la Creu al capvespre de la nostra vida, quan arribem a la seva fi, ens examinaran sobre l’amor, no pas de cap altra cosa. Ho explica el papa Francesc d’una manera molt gràfica quan ens diu: «només per la fe en la resurrecció nosaltres podem apuntar-nos a l'abisme de la mort sense que la por ens aclapari. No sols això: podem donar a la mort un rol positiu. De fet, pensar en la mort, il·luminada pel misteri de Crist, ajuda a mirar amb ulls nous tota la vida. Mai he vist, darrere d'un cotxe fúnebre, un camió de mudances! Ens anirem sols, sense res en les butxaques del sudari: res. Perquè el sudari no té butxaques. Aquesta solitud de la mort: és veritat. No té sentit acumular si un dia morirem. El que hem d'acumular és la caritat, és la capacitat de compartir, la capacitat de no romandre indiferents davant les necessitats dels altres.» (Audiència general 9 de febrer de 2022).

Tot allò que movia a aquell jove que s’havia acostat a Crist, aquell a qui Crist havia mirat amb afecte, allò que li impedí de seguir a Crist de manera més rotunda, al cap i a la fi no s’ho endugué quan morí. No és el missatge de Crist un missatge abolicionista de la riquesa, el que Crist ens diu és que tinguem ben clares quines són les prioritats, quines són les coses més importants a tenir presents. De fet Jesús menjava a taula amb publicans i cobradors d’impostos, certament, però les seves paraules els tocaven el cor i aconseguien que Zaqueu donés als pobres la meitat dels seus béns, i als qui havia exigit més diners del compte, els restituís quatre vegades més. (Cf. Lc 19,8). Zaqueu aconseguí ser més ric quan es desprengué del que havia obtingut de manera il·lícita que quan acumulava riquesa a desdir. Per a Déu res no és impossible, conclou avui dient Jesús en l’Evangeli; de fet som nosaltres els qui fem les coses impossibles. Aquell home agenollant-se als peus de Jesús, reconeixent-se complidor de la llei i rebent la mirada afectuosa de Crist estava a punt d’aconseguir ser un bon deixeble; però a la fi tot allò que el lligava l’acabà allunyant de Jesús. Son moltes les coses que ens lliguen, moltes les preocupacions i les ocupacions que ens impedeixen escollir la millor opció. Però Déu sap de la nostra feblesa, sap molt bé que sucumbim a determinades servituds i no ens acabem mai de desempallegar d’aquests lligams. Sempre tenim per recórrer però la misericòrdia de Déu, sempre tenim aquesta omnipotència de Déu i Ell que ho pot tot, pot també comprendre la nostra feblesa i acollir-nos malgrat ser febles. Escrivia l’apòstol sant Pau «accepto de bon grat les febleses, les injúries, les adversitats, les persecucions i les angoixes per causa de Crist. Perquè quan soc feble és quan soc realment fort.» (2Co 12,10). Sabent-nos i reconeixent-nos febles estem ja més a prop de Crist i de la seva misericòrdia.