dimarts, 24 de desembre del 2024

Nadal del Senyor. Centre Penitenciari Puig de les Basses

 

Nadal del Senyor

Missa de la vigília de Nadal

24 de desembre de 2024

Centre Penitenciari Puig de les Basses

Is 9,1-6; Salm 95; Tt 2,11-14; Lc  2,1-14


Tots tenim dret a esperar la vida eterna, ens ha dit l’apòstol sant Pau, perquè Déu no es mou per les obres que nosaltres puguem fer, Déu sempre es mou per la seva bondat, pel seu amor i Ell ens estima a tots. Aquell infant a qui els pastors anaren a veure tot seguit de ser-hi convocats per l’àngel, malgrat la seva petitesa, malgrat ser tant feble i desvalgut, és també aquell qui esdevé el nostre salvador, aquell qui ens estima fins a l’extrem. Aquest és el misteri del Nadal, l’amor de Déu cap a nosaltres és tant gran que s’ha fet home, s’ha fet un de nosaltres per tal de compartir les nostres penes, les nostres angoixes, els nostres neguits. Déu sap que viure és dur, sap de les dificultats que comporta, sap que molts cops necessitem ser ajudats i per tot això, per compartir tot això, va venir al món fent-se home, un com nosaltres, llevat del pecat.

Aquest Fill de Déu no nasqué en un palau, ni va ser anunciat a tocs de trompeta, ni va ser rebut per nobles o per un gran exèrcit; va néixer com un sensellar, no va trobar altre aixopluc que una establia i per adoradors a uns pastors, això sí voluntariosos per veure amb els seus propis ulls el que un àngel els havia dit d’aquell infant. Del Messies el profeta Isaïes havia dit que vindria a portar la bona nova als desvalguts, a curar els cors adolorits, a proclamar als captius la llibertat, i als presos el retorn de la llum, a proclamar l’any de gràcia del Senyor (Cf. Is 61,1-2). Aquestes mateixes paraules Jesús se les va fer seves a l’inici del seu ministeri, declarant que ell mateix era el compliment de l’any de gràcia del Senyor (cf. Lc 4,18-19).

Donar esperança, viure l’esperança és el que el papa Francesc ens convida en aquest any de gràcia, en aquest any jubilar 2025 que ell mateix obrirà aquest vespre a la basílica de Sant Pere de Roma. Per viure-la aquesta esperança ens cal a tots plegats confiar-nos al Senyor, fins i tot quan tot sembla que va malament, quan tot sembla que no pot anar pitjor, quan no veiem sortida. Aquesta esperança ha d’arribar a tots els racons de la terra, a totes les persones, molt especialment a aquells a qui la vida no ha tractat bé, que sofreixen per la malaltia, per la manca de recursos suficients, per la manca de llibertat.

El papa Francesc en la butlla, el document en que convoca aquest any sant ens diu: «Per a oferir als presos un signe concret de proximitat, desitjo obrir jo mateix una Porta Santa en una presó, per tal que sigui per a ells un símbol que convidi a mirar al futur amb esperança i amb un renovat compromís de vida.» Tots tenim dret a l’esperança, a una vida digna, a rectificar els nostres errors i a aixecar-nos per seguir caminant sempre endavant. Aquest infant que avui tot just és nat feia que tothom que sentia parlar d’Ell es meravellés. Aturem-nos una mica en recordar el seu naixement, meditem una mica tots aquests records, com ho feu Maria la seva mare, que també com nosaltres avui no acabava de saber com seria tot allò. El cert és, que aquest infant ha vingut ha portar la pau i la reconciliació, el perdó que neix de l’amor.

El papa Francesc ens diu «Perdonar no canvia el passat, no pot modificar el que ja ha passat; i, tanmateix, el perdó pot permetre que canviï el futur i es visqui d’una manera diferent, sense rancor, ira ni venjança. El futur il·luminat pel perdó fa possible que el passat es llegeixi amb uns altres ulls, més serens, encara que estiguin solcats per les llàgrimes.» (Spes non confundit, 23)

Que aquest Nadal i l’any del jubileu que està a punt de començar, siguin per a tots nosaltres ocasió de retrobar-nos i d’avançar cap a aquella bondat que salva, una amor que Déu, que aquest infant que és a la menjadora, porta a mans plenes.